Vlaggetjes voor K055 – versie 4

Koninklijke Stedelijke Harmonie

   Terug naar 4. muziek – oranjepark

Koninklijke Stedelijke Harmonie

De Koninklijke Stedelijke Harmonie (de KSH) is Apeldoorns oudste (blaas)orkest. Het werd opgericht op 20 december 1850 met de naam ‘Harmonie’.

Mede door het verblijf van de Koninklijke familie voor een groot gedeelte van het jaar in Paleis Het Loo was Apeldoorn een garnizoensplaats. Er waren dus soldaten in Apeldoorn gelegerd die behoefte hadden aan marsmuziek. Toen Koning Willem III hoorde dat er een muziekvereniging was opgericht die ook marsmuziek kon spelen schonk hij voor die tijd het grote bedrag van 1000 gulden voor de aanschaf van instrumenten en deed de toezegging een door hem betaalde muziekmeester (dirigent) aan te stellen. Tevens schonk hij de ‘Harmonie’ ook twee schellenbomen met de Koninklijke W. Van deze unieke schellenbomen zijn er door de Koning in Nederland slechts twee paar uitgereikt.

Uiteraard werd van de ‘Harmonie’ verwacht dat ze bij officiële gelegenheden op Paleis het Loo muzikale medewerking verleende. Officieel was de Koning geen beschermheer maar hij gedroeg zich wel als zodanig. In 1865 werd de Burgemeester van Apeldoorn, Mr. Tutein Nolthenius, officieel de eerste beschermheer van de ‘Harmonie’.

In 1951 werd ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan het predicaat Koninklijk toegekend en later ook het predicaat Stedelijk. Het ‘Harmonie-orkest Apeldoorn’ mocht zich nu noemen ‘De Koninklijke Stedelijke Harmonie’. In april 2010 heeft, toen nog Hare Majesteit Koningin Beatrix, besloten het Recht tot het voeren van het predicaat ‘Koninklijk’ opnieuw aan de KSH te verlenen voor een periode van 25 jaar.

Het KSH A-orkest bestaat uit 40 enthousiaste muzikanten die zich met veel plezier inzetten voor een goed stuk muziek. Het instrumentarium bestaat uit koperen- en houten blaasinstrumenten, gitaren en alle soorten slagwerk. Het orkest is een zittend orkest, dus er wordt niet op straat gemarcheerd. Het muziekprogramma wat gebracht wordt is zeer gevarieerd. Alle muziekgenres worden ingestudeerd en uitgevoerd.

Tijden optreden

10:30 – 11:00u
11:15 – 11:45uInformatie

Tijd
10:30 - 11:00
Kinderen
Ja
Prijs
gratis

Kaart